geloofsopvoeding

Goede Vrijdag

Gisteren was het Goede Vrijdag. De dag waarop christenen denken aan het sterven van Jezus. En wat dat voor ons betekent. Geen kerkdienst of ander soort samenkomst vandaag, maar wel fijn met z’n vieren thuis. En dat was eigenlijk ontzettend bijzonder!

Ingrediënten voor ons gezinsmoment van Goede Vrijdag

We begonnen met een paaseitje: gewoon omdat het lekker is en leuk om samen iets te eten en te drinken. Daarna staken we een kaarsje aan: een teken dat God bij ons is. En later zou die nog een bijzondere betekenis krijgen. We luisterden een aantal mooie liedjes.

Ik vroeg aan Takel waarom hij dacht dat de liedjes verdrietig klonken. En hij vertelde dat Jezus dood ging. Daar hebben we even over gepraat en vervolgens het verhaal uit de Bijbel gelezen.

Takel had de crackers en het druivensap al herkend als ‘het laatste avondmaal’. Dat verhaal hadden we namelijk al eens gelezen en ook in de afgelopen week in verschillende filmpjes met het paasverhaal teruggezien. We vertelden over wat Jezus vertelde bij het laatste avondmaal. Dat het brood een teken is van Zijn lichaam, wat werd verbroken voor ons. En dat de wijn (of in ons geval druivensap) een teken is van Zijn bloed, waardoor onze zonden zijn vergeven en we Zijn leven mogen ontvangen. Daarna deelden we het avondmaal met elkaar.

Vlak voordat Jezus sterft, wordt het donker, terwijl het midden op de dag is. En Jezus roept het uit: God, waarom heeft u Mij verlaten? Als teken van dat Jezus werd verlaten en dat Jezus stierf, bliezen we de kaars uit. We waren even stil. Maar keken ook al vooruit naar zondag: dan mag de kaars weer aan, want Jezus leeft!

Ik vond het zo bijzonder om dit met elkaar te vieren. Ik kon echt op Takels gezicht lezen dat het indruk op hem maakte. En zelf raakte deze eenvoudige manier van herdenken, de teksten van de kinderliedjes mij ook. Onder de indruk van alles wat Jezus voor mij en ons heeft gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s