Geloof

Community

Een paar blogs geleden schreef ik over onze community. Al bijna zes jaar geleden werden wij geïnspireerd door vrienden van ons. Zij wonen in een huis, dat is onderverdeeld in meerder woningen en waar ze met een aantal singles en gezinnen bij elkaar wonen. Mijn man en ik vonden het ontzettend gaaf dat zij, hoe jong ze ook waren, de droom om in een gemeenschap te wonen achterna waren gegaan. En dat het ze ook was gelukt!

Hun inspiratie en een kleine groep van onze kerk heeft ons toen uitgedaagd om na te denken over onze dromen en daarin stappen te zetten. We droomden van wonen met een aantal andere mensen op een plek waar boerderijleven ook onderdeel van het leven zou zijn. Dat hoefde niet persé op een boerderij te zijn, in de stad waar een stukje land omheen was (wij dachten toen bijvoorbeeld aan een oud school gebouw) waar een moestuin en kippen kon komen, was ook een mogelijkheid. We droomden ervan om het leven te delen met mensen, meer dan wat je als gemiddeld gezin doet. Tegenwoordig zie je toch veel gezinnen op zichzelf leven, waarbij alles op afspraak is met vrienden die vaak verder weg wonen. En waar men ook niet altijd meer bij de ouders in de buurt woont. Hele wijken zijn door de weeks leeg, omdat ouders werken en kinderen naar de opvang en school gaan. Dat beeld, dat hadden wij dus niet voor ogen.

In de loop der jaren zijn we mensen tegen gekomen waarmee we deze droom zijn gaan uitwerken. En hoewel lang niet alles zo makkelijk en goed ging zoals we hadden gedroomd en gehoopt, zie ik onze droom van samen leven met anderen wel steeds meer realiteit worden.

We wonen nu in een dorp, op steenworp afstand van een grote boerderij, het Terphuis, waar drie gezinnen in wonen. Op loopafstand en ook wat verder in het dorp wonen nog een aantal gezinnen. Al deze gezinnen zijn deel van onze community.

Hoe ziet dat er uit, zo’n community, vraag je je af? In tijden voor corona zagen we elkaar meerdere keren per week. We zijn met elkaar kerk en er is op zondag een samenkomst. Maar de samenkomst is niet het enige. Zo’n vier of vijf keer per week zijn er gebedsmomenten, vroeg in de ochtend of savonds. Niet iedereen is er elke keer bij, maar veel mensen toch zeker wel één of twee keer per week. We bidden voor elkaar, voor de community en voor andere mensen, de wereld en wat dan ook. Het Terphuis is een zorgboerderij, en een groot deel van de community doet iets op of rond de boerderij. Elke ochtend wordt er koffie gedronken met de werknemers, vrijwilligers en wie er nog meer wil aansluiten. Een heel fijn moment om elkaar te ontmoeten. Verder zijn er verschillende appgroepen waar we veel dingen delen, wordt er onderling afgesproken, voor elkaar gekookt als dat nodig is, met elkaar gegeten en waarschijnlijk nog veel meer, wat ik nu vergeet.

Wat ik zo tof vind van onze community is dat we gewoon het dagelijks leven met elkaar delen: even een half uurtje koffie drinken, samen een uurtje bidden in de vroege ochtend. Van elk gezin heeft minstens één persoon werk buiten de deur, hebben we contact met familie, hobby’s en andere bezigheden. Maar doordat we zo dicht bij elkaar wonen, we korte momenten plannen om elkaar te zien en te ontmoeten, is het samen leven heel goed in het dagelijks leven in te passen. Natuurlijk moeten we keuzes maken om elkaar echt te blijven zien en niet achter onze voordeuren te blijven hangen. Maar het is echt heel goed mogelijk om met een groep mensen meer in verbinding te leven. En het toffe is: je kunt elkaar zo bemoedigen, helpen en samen zaken oppakken, die in je eentje moeilijk, zo niet onmogelijk zijn.

Ik ben wel benieuwd: hoe zie jij dat, community leven? Of heb je er juist vragen over? Laat me maar weten in de reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s