Geloof

In Gods ogen

Al bijna zo lang als ik me herinner, worstel ik met onzekerheid en perfectionisme. In mijn tienertijd was dat heftig en ook in de jaren daarna zijn er wel moeilijke momenten geweest. Maar ik ben zo dankbaar dat ik ook al jong God heb leren kennen, waardoor de worsteling steeds iets minder wordt. Meer en meer mag ik ontdekken wat het is om in Zijn vrede te leven, om te beseffen dat Hij van mij houdt.

Twee teksten uit de Bijbel hebben me daar erg mee geholpen:

Liefdevol en genadig is de Heer. Hij blijft geduldig en groot is Zijn trouw.

Psalm 103:8 (de rest van de psalm is ook zeer de moeite waard!)

“Ik ben de Heer! Ik ben vriendelijk en geduldig, liefdevol, vol medelijden en vol waarheid. Ik ben vriendelijk en goed voor duizenden mensen en vergeef hen hun slechtheid en ongehoorzaamheid.

Exodus 34: 6-7

Deze twee stukken van de Bijbel laten zien wie God is, hoe Zijn karakter is. Hij is liefdevol, genadig, geduldig, trouw, vriendelijk, vol medelijden, vol waarheid, vergevingsgezind. God is niet streng, niet veroordelend! (In vs 8 van Exodus 34 staat dat God ongehoorzame mensen veroordeeld. Maar door Jezus’ offer zijn wij niet langer ongehoorzaam, maar prachtige, schone, vrije kinderen van Hem!).

In mijn worsteling met onzekerheid en perfectionisme sprong vooral Zijn geduld met mij er enorm uit. Ik was en ben nog steeds wel eens zo ongeduldig met mezelf. Ik wil het in zoveel aspecten van mijn leven gewoon gelijk goed, zo niet perfect doen. Maar God is geduldig, eindeloos geduldig! Ik geloof echt dat dit volgende stukje iets laat zien van hoe God naar mij maar zeker ook naar jou kijkt:

Lief kind, wat ben Ik blij dat Ik jou gemaakt heb. Dat je er bent! Ik heb over elk aspect nagedacht: hoe je eruit ziet, en veel meer nog, welke eigenschappen, welke talenten ik in jou heb gelegd. Ik zie ook de kanten van jou die je zelf wat minder mooi vind. Maar weet je dat Ik daar ook ontzettend van kan genieten? Want ook die dingen komen voort uit de speciale eigenschappen die Ik in je heb gelegd.

Soms kijk Ik ook met verdriet naar je. Dan zie ik je worstelen, boos zijn of verdrietig. Ik sta dan klaar om je te omarmen. Als je bij Mij komt, krijg je een warme omhelzing van Mij. En ik laat je weten dat Ik alles overzie, dat er altijd hoop is! Want Ik heb alle pijn, verdriet, zonde en dood overwonnen. Weet dat je daarvan tot in eeuwigheid mag genieten!

Weet je, Ik ben niet boos op je. Soms maakt het Me boos dat mensen gekweld worden door de tegenstander. Maar dat is eigenlijk veel meer verdriet, omdat ze niet hun hoop bij Mij zoeken.

Ik houd zoveel van jou! Ik wens zo dat je voor altijd bij Mij zult zijn. Wil jij ook bij Mij komen?

En weet je naar wie God nog meer zo kijkt? Naar jouw zoon, mijn dochter, ieder kind! God kijkt zo naar mijn zoon, mijn dochter. En Hij daagt mij uit om met Zijn kracht, ook zo naar hen te kijken! Soms voel ik me geïrriteerd door hun gedrag. Dan kan ik boos worden. Ik ben zo blij dat ik steeds meer Gods hart ken en daardoor ook steeds meer met Zijn ogen naar mijn kinderen kan kijken! Dan verdwijnt boosheid, maar zie ik wat er écht bij hen speelt. Dat ze eigenlijk vragen om aandacht. Dat ze ontzettend creatief zijn en de hele wereld willen ontdekken. Dat ze hun emoties nog niet altijd met woorden kunnen uiten, maar dat dat er op een andere manier uitkomt. En ooh! Wat houd ik dan van ze, als ik de reden achter hun gedrag zie. Wat wordt ik dan verdrietig als er zoveel frustratie achter de boosheid zit. Dan nodig ik hen uit, om bij mij te komen, naar ze te luisteren, met ze te knuffelen. En samen te bidden. Want onze Vader in de hemel, is er ook voor hen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s