Geloof·Thuisonderwijs

Plannen maken

Al twee weken is het leven van vrijwel alle Nederlandse gezinnen enorm veranderd. Door alle maatregelen die zijn genomen tegen de verspreiding van het corona virus, zitten veel ouders met hun kinderen thuis. Er wordt thuis gewerkt, geleerd en geleefd. Hoewel wij in de bevoorrechtte positie zijn dat ik hiervoor ook al vaak thuis was met de kinderen, veranderde er voor ons ook een hoop.

Wat al een grote verandering is, is dat mijn man nu de hele dag thuis is. Hij werkt in de woonkamer (waar we nog snel een bureau voor wisten te regelen) en ik leef met de kinderen voornamelijk in onze grote woonkeuken. Daar staan ook het meeste speelgoed, de eettafel en alle thuisonderwijs spullen.

Verder zijn we nu hele dagen thuis. Waar we eerder veel bezoekjes aflegden, regelmatig met andere thuisonderwijzers afspraken en graag musea bezochten, moeten we het nu doen met alles wat we in huis en in de tuin hebben, en af en toe een rondje buiten lopen. Een hele omschakeling, ook voor ons.

Ondanks dat het echt heel jammer is dat we nauwelijks meer op stap kunnen, probeer ik van de nood een deugd te maken: we hebben nu de tijd om eens goed aan onze structuur te werken. Want structuur, dat is niet mijn beste kant. Ik houd echt van structuur, want dat geeft overzicht. Maar in mijn hoofd is dat overzicht er niet altijd.

Samen met het nog snel gekochte bureau schafte ik een whiteboard aan. Ik zocht op internet wat mooie dagritmekaarten uit die ik printte en lamineerde. En met wat zelfklevende magneetjes had ik zowaar een mooi planbord gefabriceerd.

Vorige week ben ik vol goede moed met het planbord aan de slag gegaan. ‘S avonds maakte ik een dag planning en de volgende dag hielden we er ons keurig aan. Maar al na één dag was wat op het planbord stond, niet helemaal wat we deden. En de dag daarna ook niet helemaal.. Dat gaf me eerst een hoop frustratie. Wat lukt me dat toch slecht om structuur aan te brengen. En wat stom dat ik me al zo snel beperkt of opgejaagd voel door een planbord.

Tot ik realiseerde dat het niet om het planbord ging, dat wij precies moesten volgen, maar dat het planbord er is al hulpmiddel. Ik maak een plan voor de dag, maar als de dag anders loopt, dan is daar ook ruimte voor. Dat past bij ons! Heerlijk om zo steeds meer te ontdekken wat voor ons fijne gewoontes en manieren zijn, die passen bij ons gezin. En dat deze tijd daar zoveel ruimte voor biedt!

Het hart van een mens overdenkt zijn weg, maar de HEERE bestuurt zijn voetstappen. Spreuken 16:9